Založ si blog

Za Štefanom Nosáľom

Nad odchodom Štefana Nosáľa sa dá smútiť, ale nie za ním plakať. Pretože tieto najprirodzenejšie prejavy ľudskej duše, jej bôľu, by popreli všetko, čo folklórny velikán, prvý Lúčničiar z Hriňovej Slovensku dal, čo mu roky rozdával, čo preň v každom kúte objavoval, nachádzal, čo ako originalitu veľkému svetu o malom národe sprístupňoval. Veď jeho – naša Lúčnica bola práve o radosti, o zvykoch, o každodennom, nenápadnom, ale i slávnostnom živote. Teda, ak zostať verný jemu, jeho životu, poslaniu a odkazu, potom pri vyslovení mena Štefan Nosáľ sa treba i v tom najväčšom smútku, poslednom odchode do iných lúk, dolín a vrchov – usmievať.  A tichúčko si zanôtiť. O javorových husliach, ale i mohutne, hlasito a oslavne, o holi, kde stojí strom zelený.

Hovorí sa, že národ, ktorý nepozná svoju históriu, je odsúdený ju prežiť znova. Ale tiež i to, že kto nepozná svoju minulosť, nepochopí budúcnosť. Umelec, pedagóg, profesor Štefan Nosáľ nás ako zakladateľ svojím čoskoro 70-ročným dielom –  folklórnou Lúčnicou – oboch osudov ušetril. Nestali sme ani odsúdenými, ani nechápajúcimi. V lúčničiarskych tancoch, spevoch, prekáračkách, rozkazovačkách sme na vlastné oči prežívali dejiny našich otcov, dedoch, pradedov – v ľudovom umení doďaleka pred nami. Lúčnica je stále živým atlasom, abecedou a notovou osnovou Slovenska. Lebo on, Štefan Nosáľ, jej vdýchol a určil taký údel, nie však osud. To všetko v takom úžasnom a strhujúcom  umeleckom rozsahu, v takej významovosti ľudského pohybu, myšlienky, slova, spevu, že ak sa zvykne hovoriť o dejinách, čo sa za akého panovníka, cára, cisára či kráľa v tej či onej krajine udialo, u nás, na Slovensku, máme obdobie, ktoré pomenujeme – objavenie a sprístupnenie  zvykov a ľudovej slovesnosti – za Štefana Nosáľa.

Ako jeden z folkloristov mladšieho brata Lúčnice – súboru Ekonóm – viem a cítim, o čom folklór „je“. Čo spoločnosti, jednotlivcovi dáva. Je šťastím pre národ, pre generácie, že máme – lebo on stále je, zostáva a bude – práve Štefana Nosáľa. Múdreho, skromného, pracovitého, hrdého Hriňovčana.

Tak sa usmejme, tak si zanôťme. Veď je s nami. Trebárs tú jeho – Čo sa mám hrdiť…

S úctou a vďakou profesorovi slovenského folklóru, priateľovi, Človeku…

Matovičova obava z normálneho stavu

27.04.2020

Takže máme krízu. Nielen my, ale celý svet. Už aspoň päť mesiacov (a my posledné tri) sa borí s niečím, čo desaťročia nepoznal. S väčšími či menšími stratami to krajiny zvládajú a s určitosťou zvládnu. Aj my. Dennodenne sme svedkami skutočného boja kompetentných o to, aby sa vírus nerozšíril do nezvládnuteľných rozmerov s presvedčením, že ON všetko [...]

Nepochopiteľne hlúpe vyjadrenie prezidentky Čaputovej

29.09.2019

Dlho som zvažoval, či mám zareagovať na nepochopiteľne urážlivé slová prezidentky Čaputovej na slávnostnom večierku GLOBSECu v New Yorku. Jej slová : „Národná hrdosť a patriotizmus sa buduje na nenávisti, izolácii a homofóbii“ … boli však pre mňa cez čiaru… Preboha, to je ako čo? To znamená, že každý, kto má prirodzene rád Slovensko so všetkým, [...]

Matovičov prostredník eurovoľbám a voličom

28.02.2019

Nezvyknem písať blogy o veľkej politike, myslím že rozumiem tej regionálnej či miestnej. Dnes je to trošku iné, nedá mi to. Rozprával som sa s viacerými kolegami – starostami, ktorí pripravujú paralelne popri prezidentských voľbách aj tie ďalšie – eurovoľby v máji. To sú desiatky a desiatky hodín prípravy miestností, techniky, ľudí do komisií, celej [...]

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.

Ukrajina

Ukrajina aj Izrael. Zvládla by EÚ dva konflikty?

19.04.2024 06:00

Pre Ukrajinu hľadajú protivzdušnú obranu, na Blízkom východe chcú zabrániť stupňovaniu napätia. Na tom sa zhodli lídri krajín EÚ.

Fokker3128

Kiska lietal špeciálom do Popradu, Pellegrini na operu. Hodina letu stojí tisíce, aké sú pravidlá využívania vládnej flotily?

19.04.2024 06:00

Cestovanie kamkoľvek, bez udania dôvodu a zadarmo, účet totiž platí štátna kasa

Irán, armáda

Explózie v Iráne. Predstavitelia USA uviedli, že je to izraelská odveta, strany konflliktu zatiaľ mlčia

19.04.2024 05:45, aktualizované: 06:28

Izrael v noci na piatok zaútočil na Irán ako odvetu za jeho úder, uviedli pre americké médiá nemenovaní predstavitelia USA.

Vladimír Bajan

Štatistiky blogu

Počet článkov: 14
Celková čítanosť: 145102x
Priemerná čítanosť článkov: 10364x

Autor blogu

Kategórie