Založ si blog

Správa o stave Petržalky

Petržalku nechávam vo výbornej kondícii

Jedným z najvážnejších indikátorov kondície mesta či obce môže byť stav financií, zadĺženosť, resp. jej celkové hospodárenie. Okrem toho, že tak, ako to ukladá zákon, Petržalka každoročne zostavuje vyrovnaný rozpočet, darí sa jej aj vytvárať počas roka prebytky, ktoré môže investovať do nových projektov. Máme čiastočne naplnený aj rezervný fond, ktorý môže reagovať na prípadné havarijné situácie. Na rozvoj Petržalky sa m podarilo získať v minulosti aj mimo vlastného rozpočtu milióny eur, ktoré smerovali do rekonštrukcií škôl a škôlok, kultúrnych domov, ale aj na nové ihriská a športoviská, nový denný stacionár pre seniorov či automobil pre sociálny taxík. Viaceré z týchto projektov sú už hotové a obyvatelia ich už užívajú, viaceré sú rozpracované a sú v štádiu prípravy projektovej dokumentácie alebo verejného obstarávania. Ich dokončenie sa predpokladá v roku 2019, avšak ich realizácia je nepochybne zásluhou tohto volebného obdobia.

Projekty zrealizované i pripravené

Za všetky takéto projekty, ktoré ešte len budú dokončené, spomeniem vybudovanie nových, prípadne modernizáciu už existujúcich odborných učební v desiatich ZŠ (Budatínska, Lachova, Prokofievova, Tupolevova, Černyševského, Nobelovo nám., Pankúchova, Holíčska, Gessayova, Dudova) – konkrétne ide o IKT učebne, učebne fyziky, chémie, biológie, polytechniky ako aj školské knižnice, na čo sme získali 778-tisíc eur z Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Pustili sme sa aj do prípravy nového denného stacionáru pre seniorov na Vavilovovej ulici, na ktorý sme získali ďalších takmer 980-tisíc eur Petržalka. Z našich úspešných projektov sa ešte realizuje alebo bude realizovať výstavba detského ihriska na Gessayovej 22, oprava hasičskej zbrojnice či oprava streetballového ihriska na Haanovej 28.

Petržalka zbiera ocenenia

Nemusíme sa chváliť sami, za nás hovoria získané uznania iných. Napríklad Ocenenie „Senior Friendly 2017“, ktoré každoročne udeľujú občianske združenie Klub Luna Senior Friendly a Občianske združenie BAGAR. Podľa neziskovej organizácie INEKO má aktuálne Petržalka dobré finančné zdravie, dlhovú službu pod priemerom celoslovenského priemeru, bez záväzkov po splatnosti. Rating, ktorý naposledy vydala pre Petržalku medzinárodná renomovaná spoločnosť European Rating Agency, a.s. v roku 2014, jej dal známku A-, čo znamená stabilný výhľad. V hodnotení Transparency International v projekte Otvorená samospráva sme sa neustále zlepšovali – v roku 2014 sme získali celkovú známku B+ (spolu 67%), v roku 2016 A- (spolu 72%) a v roku 2018 A- (spolu 75%). Na pokročilej úrovni je i samotný miestny úrad, ktorý už sedem rokov implementuje manažérstvo kvality, inak povedané buduje kvalitný, moderný a efektívny úrad s cieľom trvalého zlepšovania prostredníctvom modelu CAF (Common Assessment Framework). Na tejto ceste už pozbierala viacero ocenení, najcennejšími sú víťazstvo v súťaži o Národnú cenu SR v kategórii Spoločenská zodpovednosť z roku 2017 ako aj celkové víťazstvo v súťaži Národná cena SR za kvalitu v kategórii C (organizácie verejného sektora) za rok 2018.

Výzvy pre nové zastupiteľstvo

Novozvolených poslancov a starostu však čakajú aj niektoré nedoriešené problémy, ktoré vznikli bohužiaľ z titulu presadzovania politických vplyvov, niekedy až osobnej averzie niektorých poslancov. Tí svojimi krokmi takmer znefunkčnili miestny podnik VPS, ktorý stojí pred vážnou revitalizáciou. Rovnako docielili, že mestská časť nemá vlastné informačné periodikum. Nevedeli pohnúť s problémom chátrajúcej športovej haly na Prokofievovej ulici či Bytovým podnikom. Žiaľ, v týchto a v ďalších otázkach vedeli, čo nechcú, vedeli to skritizovať, rozbiť, čo fungovalo, ale nenašli odvahu na vlastné riešenia. A možno to nebolo vždy len o odvahe ale aj o schopnostiach a profesionalite. V mnohých prípadoch som sa stretol s tým, že niektorí poslanci nerešpektovali nielen odborné názory profesionálov z úradu, metodické usmernenia z ministerstiev ale často ani sami seba navzájom. Výsledkom bol mnohokrát chaos a nedôstojné správanie. Nové zastupiteľstvo by sa mohlo zaoberať aj upadajúcou úrovňou našich kultúrnych zariadení, z ktorých sa pomaly vytrácajú tradičné obľúbené podujatia a domy kultúry sa stávajú len predmetom nájmu priestorov. Na moje návrhy riešenia, žiaľ, nereflektovali.

Poslanci konali aj protizákonne

Bohužiaľ, okrem nekompetentnosti sa končiace zastupiteľstvo zapíše do histórie aj nezákonným konaním. Vyriekol to Krajský súd v súvislosti so snahou poslancov realizovať územný plán zóny tam, kde na to nemá mestská časť zákonné zmocnenie. Po prvý krát sa okresná prokuratúra po tom, ako zastupiteľstvo nevyhovelo jej protestu, obrátila na súd a uspela. Aj to je príklad nekoncepčnej ad hoc práce niektorých poslancov bez rešpektu na odborné stanoviská len s cieľom bezzubého populizmu. Postup poslancov označil  Krajský súd ako prejav svojvôle a protizákonný. Našťastie v zastupiteľstve pracovali aj takí, ktorým šlo vždy o vec a dokázali v dialógu s obyvateľmi zo svojho volebného obvodu presadiť a pomôcť realizovať väčšie či menšie projekty, ktoré zlepšili Petržalčanom život.

 

Mojou filozofiou vždy bolo skôr pragmaticky a prakticky konať, budovať, hľadať a realizovať riešenia. Hľadať kompromisy a obrusovať hrany. Verím, že sa k týmto pracovným nástrojom vráti aj budúci starosta a novozvolení poslanci. Že k slovu sa dostane zdravý rozum, snaha o kompromis, akceptovanie odborných názorov a vzájomný rešpekt.

Matovičova obava z normálneho stavu

27.04.2020

Takže máme krízu. Nielen my, ale celý svet. Už aspoň päť mesiacov (a my posledné tri) sa borí s niečím, čo desaťročia nepoznal. S väčšími či menšími stratami to krajiny zvládajú a s určitosťou zvládnu. Aj my. Dennodenne sme svedkami skutočného boja kompetentných o to, aby sa vírus nerozšíril do nezvládnuteľných rozmerov s presvedčením, že ON všetko [...]

Nepochopiteľne hlúpe vyjadrenie prezidentky Čaputovej

29.09.2019

Dlho som zvažoval, či mám zareagovať na nepochopiteľne urážlivé slová prezidentky Čaputovej na slávnostnom večierku GLOBSECu v New Yorku. Jej slová : „Národná hrdosť a patriotizmus sa buduje na nenávisti, izolácii a homofóbii“ … boli však pre mňa cez čiaru… Preboha, to je ako čo? To znamená, že každý, kto má prirodzene rád Slovensko so všetkým, [...]

Matovičov prostredník eurovoľbám a voličom

28.02.2019

Nezvyknem písať blogy o veľkej politike, myslím že rozumiem tej regionálnej či miestnej. Dnes je to trošku iné, nedá mi to. Rozprával som sa s viacerými kolegami – starostami, ktorí pripravujú paralelne popri prezidentských voľbách aj tie ďalšie – eurovoľby v máji. To sú desiatky a desiatky hodín prípravy miestností, techniky, ľudí do komisií, celej [...]

Ivan Korčok, Peter Pellegrini

Sebavedomý Korčok a rétor Pellegrini. Podpora neúspešných kandidátov sa nesmie preceňovať, hovorí po dueli politológ

28.03.2024 19:30

Kandidáti majú za sebou druhý duel. V čom vynikol Korčok a v čom Pellegrini?

Rím, Taliansko, koloseum, Forum romanum

Desaťmetrová prepadlina pohltila v Ríme dve autá

28.03.2024 19:29

Prepady ciest a následné diery sa vo veľkých talianskych mestách objavujú často.

Peter Kotlár

Kotlár identifikoval zásahy do ľudských práv a slobôd počas pandémie covidu

28.03.2024 19:02

„Odbornej konferencie“ sa zúčastnila aj ministerka kultúry Šimkovičová.

APTOPIX Russia Ukraine War

List z Charkova: Ako sa žije v tme?

28.03.2024 18:00

Po masívnych raketových útokoch žije Charkov zväčša v tme, no ja sa aj tak usmievam. Možno už len nevládzeme plakať.

Vladimír Bajan

Štatistiky blogu

Počet článkov: 14
Celková čítanosť: 145028x
Priemerná čítanosť článkov: 10359x

Autor blogu

Kategórie