Založ si blog

Bratislava – metropolitný región

V januári tohto roka som reagoval na iniciatívu pána poslanca Beblavého, ktorý navrhoval zrušiť vyššie územné celky. Môj vtedajší pohľad s argumentmi nájdete tu : http://bajan.blog.pravda.sk/2017/01/18/kde-chybaju-argumenty-staci-politizovanie/.
Dnes sa téma „vuciek“ opäť častejšie vracia do médií, keďže sa voľby do ich orgánov blížia. Už sa objavilo aj viacero kandidátov na županov. Nebudem sa vyjadrovať k tomu, že kampaň si robia už teraz, čo je v rozpore so zákonom a ani k tomu, za aké peniaze, keďže zákon hovorí o hranici maximálne 250 tisíc – znalí veci si na toto naozaj urobia názor sami. Z toho, čo som mal zatiaľ možnosť vidieť a počuť, som však nezachytil vyjadrenia nielen k samotnej existencii krajov, ale predovšetkým k ich fungovaniu resp. nefungovaniu. Preto sa obávam, že problematika „vuciek“ zaujíma kompetentných z jedného jediného pohľadu – kto pôjde za župana, s kým a proti komu, príp. aké budú koalície. Ak by to malo takto ostať, voľby sú úplne zbytočné. Som totiž presvedčený, že práve teraz, keď je pred nimi mimoriadne 5-ročné volebné obdobie, by bolo zahodením obrovskej šance nevyužiť ho na zásadnú reformu najmä tu, v Bratislave, kde môžeme položiť základy efektívne fungujúceho metropolitného regiónu.
Kľúčovou témou musí byť zásadná reforma usporiadania vecí verejných na regionálnej úrovni. Toto nie je priestor na detaily, ale som presvedčený, že sa to týka nielen počtu VUC a ich volených orgánov (ktorých podľa mňa môže byť oveľa menej aj postupnou elektronizáciou služieb) ale aj vyčistenie vzťahov medzi exekutívou a jej zložkami v území a regionálnou a miestnou samosprávou. Povedzme si to na príklade Bratislavy : toto územie je spravované podľa mňa absolútne neefektívne. Pôsobia tu tri prvky samosprávy – mestské časti, mesto, kraj – a s nimi sú spojené stovky poslancov, tisícky úradníkov a tým pádom státisíce eur. A to nerátam štátnu správu na úrovni okresov a kraja! Toto predsa musíme vedieť zabezpečiť efektívnejšie! Každá z týchto samospráv (medzi nimi nie je systém nadradenosti a podradenosti) má svoje výlučné kompetencie. Aby to však bolo komplikovanejšie, niektoré sa navzájom prelínajú. Ak má župa v zriaďovateľskej pôsobnosti stredné školstvo, načo má niektoré stredné školy aj krajská štátna správa? Ak majú mestské časti základné školy, prečo má mesto základné umelecké školy? Alebo cesty – kedy ak nie teraz konečne usporiadame vzťahy v dopravnej infraštruktúre? Je predsa nenormálne, aby cesty 1. a 2. triedy v Bratislave spravovalo mesto, keď inde na Slovensku sú to župy! Kto z obyvateľov sa v Bratislave vyzná, ktoré cesty spravuje mesto a ktoré mestská časť? Absurdné je to najmä v niektorých mestských častiach, kde dokonca časť chodníka patrí mestu a časť mestskej časti… Napríklad v Prahe to vyriešili tak, že o všetky cesty sa stará mesto a o chodníky mestské časti… Nie je to prehľadnejšie?

Myslím, že je jasné, že najbližších päť rokov treba zásadne prekopať tieto veci predovšetkým z pohľadu efektívnej a transparentnej služby obyvateľom… Som presvedčený, že „Bratislavsko“ musí prejsť zásadným zoštíhlením správy celého regiónu. Je možné, že politické strany budú kričať, kam dajú tých svojich, ale tento režim je z môjho pohľadu už dlhodobo neudržateľný. V čase, kedy sa samosprávy tvorili a vyvíjali, možno takáto deľba kompetencií a právomocí mala svoju logiku a svoje dôvody. Ale prečo sa držať niečoho, čo je už prežitkom, čo evidentne spôsobuje chaos a dá sa – aj na základe skúseností – robiť lepšie?
Mojou víziou je metropolitný región, ktorý by mal spĺňať požiadavky efektivity pri správe vecí verejných, dostupnosti služieb pre jeho obyvateľov ale aj schopnosti zvládať funkcie hlavného mesta krajiny. Takúto diskusiu považujem za absolútne kľúčovú a nevyhnutnú pre najbližšie obdobie. Budem sledovať, ako sa tejto témy chopia kandidáti na post predsedu BSK, prípadne politické strany. budem s nimi chcieť o týchto problémoch a ich riešeniach hovoriť. Niektorí z nich už skúsenosti s komunálnou politikou majú iní nie, tak bude zaujímavé sledovať, nakoľko ich osloví.

Matovičova obava z normálneho stavu

27.04.2020

Takže máme krízu. Nielen my, ale celý svet. Už aspoň päť mesiacov (a my posledné tri) sa borí s niečím, čo desaťročia nepoznal. S väčšími či menšími stratami to krajiny zvládajú a s určitosťou zvládnu. Aj my. Dennodenne sme svedkami skutočného boja kompetentných o to, aby sa vírus nerozšíril do nezvládnuteľných rozmerov s presvedčením, že ON všetko [...]

Nepochopiteľne hlúpe vyjadrenie prezidentky Čaputovej

29.09.2019

Dlho som zvažoval, či mám zareagovať na nepochopiteľne urážlivé slová prezidentky Čaputovej na slávnostnom večierku GLOBSECu v New Yorku. Jej slová : „Národná hrdosť a patriotizmus sa buduje na nenávisti, izolácii a homofóbii“ … boli však pre mňa cez čiaru… Preboha, to je ako čo? To znamená, že každý, kto má prirodzene rád Slovensko so všetkým, [...]

Matovičov prostredník eurovoľbám a voličom

28.02.2019

Nezvyknem písať blogy o veľkej politike, myslím že rozumiem tej regionálnej či miestnej. Dnes je to trošku iné, nedá mi to. Rozprával som sa s viacerými kolegami – starostami, ktorí pripravujú paralelne popri prezidentských voľbách aj tie ďalšie – eurovoľby v máji. To sú desiatky a desiatky hodín prípravy miestností, techniky, ľudí do komisií, celej [...]

Britain Clinton

Brusel chce uľahčiť život v Británii aj mladým Slovákom. Použije na nich Londýn dvojaký meter?

23.04.2024 14:00

Európska komisia by rada zmäkčila nepríjemné dopady brexitu na občanov členských štátov EÚ vo veku do 30 rokov. Aký postoj zaujali politici v Londýne?

Reedukačné centrum Bystričany

PS vyzýva na zatvorenie reedukačného centra v Bystričanoch. Dochádzalo tam údajne k sexuálnemu násiliu

23.04.2024 13:36, aktualizované: 14:15

Predstavitelia Progresívneho Slovenska realizovali vlastný prieskum zariadenia, v ktorom podľa ich slov dochádza k porušovaniu pravidiel.

medveď

Odstrelom problémového medveďa v L. Mikuláši sa bude zaoberať enviropolícia

23.04.2024 12:55

Občianska iniciatíva My sme les spochybňuje, že pri Liptovskom Mikuláši došlo k usmrteniu správneho medveďa.

Pellegrini

Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho

23.04.2024 12:36, aktualizované: 13:08

Udalosťou sa zaoberá česká Bezpečnostná informačná služba a ďalšie úrady.

Vladimír Bajan

Štatistiky blogu

Počet článkov: 14
Celková čítanosť: 145119x
Priemerná čítanosť článkov: 10366x

Autor blogu

Kategórie