Založ si blog

Matovičova obava z normálneho stavu

Takže máme krízu. Nielen my, ale celý svet. Už aspoň päť mesiacov (a my posledné tri) sa borí s niečím, čo desaťročia nepoznal. S väčšími či menšími stratami to krajiny zvládajú a s určitosťou zvládnu.

Aj my. Dennodenne sme svedkami skutočného boja kompetentných o to, aby sa vírus nerozšíril do nezvládnuteľných rozmerov s presvedčením, že ON všetko zvláda a INÍ robia chyby, ak sa náhodou niečo nepodarí. Treba povedať, že Slovensko to zvláda predovšetkým vďaka nám, disciplinovaným obyvateľom. A niekedy aj napriek vládnym opatreniam. Je vidieť, že návyky disciplíny a rešpektu voči vrchnosti nám ostali ešte z minulého režimu. Sme disciplinovaní voči sebe a svojmu okoliu.

Nemôže sa nám stať, aby sme čo len na chvíľu zabudli, v akom probléme žijeme. Či sa nakazia dvaja alebo 142 za jeden deň. Máme navyše premiéra, ktorý sa vyžíva v tejto situácii, mediálne si užíva svoje miesto na slnku. A spolu s médiami úspešne bulvarizuje našu súčasnosť. Zo začiatku 6 krát (takmer nonstop) teraz už len 4 krát (?) denne nás z obrazovky informuje o čom rozhoduje, spolu s kým o tom rozhoduje, o čom v budúcnosti rozhodne a bude nás o tom informovať. A vyšperkuje to pomerne infantilnými statusmi na facebooku aj s dokumentáciou, ktorá len dokresľuje stav jeho mysle. Človek sa dozvie aj to, kto je pre ten ktorý deň nepriateľom. Nesvojprávni dôchodcovia, agresívni pendleri, zlí ekonómovia, ktorí nás chcú pozabíjať, lebo chcú postupne otvárať ekonomiku alebo neschopní zamestnanci DSS a sociálnych zariadení, blbí policajti alebo najnovšie Sulík a SaS. Všetci tí, ktorí nechápu génia doby. Väčšinou ho vidíme na jeho obľúbenej Premiérkíze, kde rektálni redaktori Puškárová či Kovačič robia čo môžu, aby ľudí držali v strachu a napätí a nachádzali riešenia na problémy, ktoré vymyslí Najvyšší. Človek od strachu ani nezaspí, ak, tak s pocitom „preboha, čo nás čaká zajtra…“.

Takže máme problém. Aj s koronavírusom. Ale nielen s ním. Svet sa postupne dostáva do normálu, my napriek pomerne stabilnej situácii nie. Problém máme v tom, že náš premiér si užíva túto situáciu mimoriadne intenzívne, až tak, že nie je schopný vnímať svet okolo seba. Človek s hrôzou zisťuje, že mu viac vyhovuje byť stredobodom pozornosti za každú cenu v tejto kríze ako v normálne stabilizovanej situácii. Tu môže rozhodovať sám, vytvárať obraz nových a nových nepriateľov a odpútavať pozornosť od normálneho života. Ukazovať svoju bolestínsku tvár a monokraticky rozhodovať o všetkom. Pokusy o normalizáciu spoločnosti v ekonomike, zdravotníctve či iných segmentoch spoločnosti berie ako zákerný útok na seba.

Problém vidím v tom, že sa cíti komfortne v tejto iracionálnej situácii, kde emócie nadraďuje nad rácio. Chce umelo predlžovať tento stav lebo cíti, že v normálnej situácii nebude mesiášom, jediným neomylným, naším svetlom… (prevzaté z jeho FB, škrtni, čo sa ti nehodí…), a že ľudia budú mať svoje existenčné problémy. Ministri začnú normálne pracovať a informovať, začne sa vyrábať, obchodovať, cestovať, úradníčiť, začne sa normálny život. A ľudia sa budú mať čo obracať a nebudú visieť na sociálnych sieťach a pred obrazovkami a čakať na slovo Najvyššieho… A tejto situácie sa desí… Bude musieť sedieť na desiatkach rokovaní, študovať materiály, zúčastňovať sa aj nepríjemných rokovaní v parlamente, v Bruseli. A to ho zjavne nebaví.

Alebo bude vyvolávať neustále konflikty vo vláde, v parlamente, v spoločnosti, ktoré bude následne láskavo riešiť. A opäť tu bude zase ON.

Z takéhoto vývoja mám obavy.

Nepochopiteľne hlúpe vyjadrenie prezidentky Čaputovej

29.09.2019

Dlho som zvažoval, či mám zareagovať na nepochopiteľne urážlivé slová prezidentky Čaputovej na slávnostnom večierku GLOBSECu v New Yorku. Jej slová : „Národná hrdosť a patriotizmus sa buduje na nenávisti, izolácii a homofóbii“ … boli však pre mňa cez čiaru… Preboha, to je ako čo? To znamená, že každý, kto má prirodzene rád Slovensko so všetkým, [...]

Matovičov prostredník eurovoľbám a voličom

28.02.2019

Nezvyknem písať blogy o veľkej politike, myslím že rozumiem tej regionálnej či miestnej. Dnes je to trošku iné, nedá mi to. Rozprával som sa s viacerými kolegami – starostami, ktorí pripravujú paralelne popri prezidentských voľbách aj tie ďalšie – eurovoľby v máji. To sú desiatky a desiatky hodín prípravy miestností, techniky, ľudí do komisií, celej [...]

Veľká šanca primátora Valla

07.02.2019

O problémoch Bratislavy ako hlavného mesta Slovenska by sa dalo písať veľa. Odborne, emotívne, hanlivo, ale i s pochopením. Ostatné komunálne voľby vygenerovali Bratislavčanom nové vedenie mesta. Primátora Matúša Valla a desať nových starostov. Čo je zaujímavá situácia. A určite nová šanca na riešenie vecí, ktoré sa doteraz z rôznych dôvodov neriešili. Veľmi dobre [...]

ukrajina

Hrozivý scenár CIA: Ukrajina môže vojnu s Ruskom prehrať už tento rok

19.04.2024 07:50

Bill Burns tiež na príklade ilustroval, ako veľmi ukrajinským silám chýba munícia.

France Macron

Pred letnou olympiádou minister atentátov spustil jarnú ofenzívu proti teroristom

19.04.2024 07:00

Obava z možnej masakry v Paríži. Keby hrozil teroristický útok, organizátori by presunuli slávnostný ceremoniál na jedno z dvoch náhradných miest.

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15, aktualizované: 08:34

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.

Vladimír Bajan

Štatistiky blogu

Počet článkov: 14
Celková čítanosť: 145103x
Priemerná čítanosť článkov: 10365x

Autor blogu

Kategórie