Založ si blog

Veľká šanca primátora Valla

O problémoch Bratislavy ako hlavného mesta Slovenska by sa dalo písať veľa. Odborne, emotívne, hanlivo, ale i s pochopením. Ostatné komunálne voľby vygenerovali Bratislavčanom nové vedenie mesta. Primátora Matúša Valla a desať nových starostov. Čo je zaujímavá situácia. A určite nová šanca na riešenie vecí, ktoré sa doteraz z rôznych dôvodov neriešili.

Veľmi dobre poznám situáciu, keď vás každodenné operatívne problémy zahltia tak, že neviete, čo skôr. Aj keď úlohy delegujete na kolegov, v konečnej fáze ste zodpovedný vy… Primátor Vallo sa ešte nestihol ani usadiť, a už ho „zasypal“ sneh a ľad, problémy so zmluvným partnerom. O pár dní bude bojovať s dopravným chaosom, ktorý Bratislava ešte nepoznala. Aby toho nebolo málo, tak hrozia poľnohospodári zo Slovenska, že svojimi takmer 1000 strojmi urobia peklo nič netušiacim bratislavským motoristom. Čím sme si to zaslúžili, neviem… ale to je o inom. Potom prídu majstrovstvá sveta a problémy s tým spojené, treba pripraviť aj nové podmienky pre konsolidáciu pomerov v mestských podnikoch, otvára sa ako keby nanovo (!!!) diskusia k druhej etape električky v Petržalke… Stále málo? A čo údržba mesta, opravy električkových radiál, železničná stanica či tender na osvetlenie mesta…??

Tieto a im podobné problémy vyskakujú každý deň a trápia všetkých. Tak operatívne. Ale sú tu aj iné, strategické otázky, ktoré sa neriešia už roky. A preto sa tu vyskytujú  problémy, ktoré sa notoricky opakujú, avšak nerieši sa ich podstata. Áno, aj územný plán. Ale teraz myslím na samotnú podstatu fungovania mesta.

Naozaj nám vyhovuje zákon o Bratislave, ktorý existuje ešte z čias federácie a už vôbec nereflektuje potreby súčasnej metropoly Slovenska?

Správa hlavného mesta je predražená, čo je dlhodobo neudržateľné. 18 plnohodnotných úradov, viac ako 370 poslancov, chaos v kompetenciách a financiách vzhľadom na zastaralý a nejednoznačný štatút hl. mesta SR Bratislavy. Pozná niekto skutočnú dlhovú zaťaženosť mesta aj s dlhmi mestských častí? A ako ďalej s Devínom, ktorý je v nútenej správe a nikomu to nevadí? Vie niekto aký má mesto kompletný majetok? Ale naozaj a reálne kompletný, nie ten, čo sa akože inventarizuje, vrátane mestských častí?

Kto má dať odpoveď na tieto otázky? Primátor Vallo aj s vedením mesta asi nie, jednoducho sú zavalení operatívou, a ako poznám  niektorých poslancov mesta, tak sa čochviľa ukážu ich egá…

Primátor Vallo pred voľbami často spomínal nový prvok na bratislavskej scéne. Metropolitný inštitút Bratislavy. Dokonca dnes o ňom rokujú poslanci mesta na zastupiteľstve. Primátor Vallo sa aj k jeho úlohám viackrát vyjadril, myslím že to malo svoju logiku. Veď podobne to funguje v Prahe, Brne a aj v niektorých európskych metropolách. Hovoril o tom, že inštitút bude vytvárať podmienky pre architektonické súťaže, jeho náplňou budú otázky strategického rozvoja a plánovania mesta vrátane útvaru hlavného architekta. A samozrejme, jeho úlohou bude pripraviť nový územný plán mesta. To je fajn. Ale podľa mňa to nestačí…

Je kľúčové, aby pripravil hlavne zmeny fungovania moderného metropolitného regiónu 21. storočia. Je nevyhnutné konečne prekopať kompetencie medzi mestom a mestskými časťami, spôsob ich financovania  vrátane nepopulárnej diskusie o kompetenciách mestských častí a ich financovaní, ich počtu ako aj počtu poslancov, úradu… a množstvo iných otázok. A to neotváram otázku bratislavskej župy, ktorej úlohy v tomto regióne vidím úplne inak, ako ostatní … nevidím ju vôbec. Ale to je len môj názor, som presvedčený, že o štyri roky by sme mali voliť len jedného funkcionára – buď primátora alebo župana. Nie oboch, považujem to za zbytočné. Je kľúčové pracovať na novom zákone o Bratislave, s jasným vymedzením vzťahov, financovania, kompetencií a celkového fungovania hlavného mesta Slovenska. Bez zásadnej zmeny podstaty sa totiž budú s pravidelnosťou opakovať tie isté kompetenčné, finančné i mnohé iné problémy opakovať a blokovať strategické rozhodnutia a rozvoj hlavného mesta.

Prečo o tom píšem teraz? Primátor Vallo, ktorý je zvolený ako človek nezaťažený vzťahmi a osobnými animozitami z histórie fungovania mesta, má jedinečnú šancu vytvoriť podmienky pre vznik takejto platformy. Sústrediť za jeden stôl všetkých, ktorým na meste záleží vrátane akademickej obce by bol dobrý počin. Ak by sa podarilo mestu zadefinovať novú nádej riadneho fungovania a perspektívy, garantujúcu stabilné prostredie na nové stratégie budovania tohto metropolitného regiónu, stal by sa primátor Vallo po dlhom čase osvieteným lídrom, ktorý má jasné vízie fungovania mesta nie na jedno či dve volebné obdobia.

Matovičova obava z normálneho stavu

27.04.2020

Takže máme krízu. Nielen my, ale celý svet. Už aspoň päť mesiacov (a my posledné tri) sa borí s niečím, čo desaťročia nepoznal. S väčšími či menšími stratami to krajiny zvládajú a s určitosťou zvládnu. Aj my. Dennodenne sme svedkami skutočného boja kompetentných o to, aby sa vírus nerozšíril do nezvládnuteľných rozmerov s presvedčením, že ON všetko [...]

Nepochopiteľne hlúpe vyjadrenie prezidentky Čaputovej

29.09.2019

Dlho som zvažoval, či mám zareagovať na nepochopiteľne urážlivé slová prezidentky Čaputovej na slávnostnom večierku GLOBSECu v New Yorku. Jej slová : „Národná hrdosť a patriotizmus sa buduje na nenávisti, izolácii a homofóbii“ … boli však pre mňa cez čiaru… Preboha, to je ako čo? To znamená, že každý, kto má prirodzene rád Slovensko so všetkým, [...]

Matovičov prostredník eurovoľbám a voličom

28.02.2019

Nezvyknem písať blogy o veľkej politike, myslím že rozumiem tej regionálnej či miestnej. Dnes je to trošku iné, nedá mi to. Rozprával som sa s viacerými kolegami – starostami, ktorí pripravujú paralelne popri prezidentských voľbách aj tie ďalšie – eurovoľby v máji. To sú desiatky a desiatky hodín prípravy miestností, techniky, ľudí do komisií, celej [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Vladimír Bajan

Štatistiky blogu

Počet článkov: 14
Celková čítanosť: 145128x
Priemerná čítanosť článkov: 10366x

Autor blogu

Kategórie