Založ si blog

3200 slov. ..

Tak!

Vypočuli sme si prejav pána prezidenta…Takmer 3200 slov. Rôznych, takmer výlučne kritických. Taká je doba, keď chce byť človek „cool“, musí byť takýto. Ako v krčme, inak by nezapadol do partie.

Nie, nechcem hodnotiť prejav pána prezidenta, myslím, že sa na ňom ešte “ vybláznia“ mnohí politici a rôzni komentátori. Iba mi nedá nevyjadriť jeden postreh. A určite to nebude cez 3000 slov.

Roky pracujem v regionálnej a miestnej samospráve. Za tých viac ako 25 rokov som sa stretával so všetkými prezidentmi či ostatnými vrcholovým politikmi v našom štáte. Väčšina z nich prejavovala úprimný záujem o problémy, ktoré každodenne riešia starostky, starostovia, primátorky  a primátori. Nakoniec, hovorí sa, že keď nezaberie štát, stále je tu richtár, ktorý v núdzi pomôže. Alebo aj to, že svojho občana vieme na obciach „vybaviť “ od rodného až po úmrtný list… Pri každom stretnutí sa vrcholoví politici zaujímali o konkrétne problémy konkrétnych ľudí v jednotlivých obciach. Ani za posledný rok to nebolo v mestách a obciach v našej krajine iné –  riešili sme vážne problémy v regionálnom školstve, s opatrovateľkami, či v životnom prostredí. Tisíce nových miest v škôlkach, obnovené obce, školy, parky.. Mnoho nových investícii, tvoriacich nové pracovné príležitosti. Inšpiratívne úspešné projekty vo všetkých oblastiach každodenného života…Áno, riešili sme problémy  reálneho života ľudí z mäsa a kostí, každý deň, sobotu, či nedeľu… Mohol by som pokračovať, ale načo. O toto dnes nie je záujem. Jednoducho neexistujeme. Aspoň podľa pána prezidenta, pardon – jeho poradcov, čo mu prejav písali. Pôvodne som sa nádejal, že si vypočujem správu o stave spoločnosti. Ale obce a mestá sú neoddeliteľnou súčasťou nášho života… Nedočkal som sa. To si naozaj všetci na hrade myslia, že 5 miliónov ľudí žije každý deň len politikou a sledovaním osobných anymozít, riešených veľakrát dosť primitívnym spôsobom a slovníkom? Na hrade majú pocit, že reálny život je to, čo žijú na hrade, č na parlamentnom kopci, alebo v straníckych centrálach. Odkaz týchto viac ako 3000 slov? Skutočné problémy sú tie, o ktorých vám, občania, hovoríme, my, politici a nie tie, ktoré skutočne každodenne žijete ! Iste, stala sa tragédia, ktorá pohla istými vrstvami našej celospoločenskej existencie. Verte však, pán prezident, páni politici, táto krajina sa hýbe dopredu aj vďaka úžasnej robote v obciach a mestách. Nechajme preto orgány činné v trestnom konaní robiť svoju robotu, nechajme iné vyšetrovacie orgány robiť to, čo majú, ale obráťme svoju pozornosť aj tam, kde sa žije život tejto krajiny. Nádejal som sa, že v prejave zaznie aspoň zmienka o skutočnom živote v mestách a obciach. Možno o blížiacich sa voľbách do miest a obcí, ktoré sa budú konať v novembri tohto roku a ktoré naznačia ďalšie smerovanie a osudy samospráv…Na sneme ZMOSu sme z úst pán prezidenta síce počuli, že vraj budú dôležité a záleží nám mu nich. Ako však potvrdilo jeho videnie stavu krajiny, boli a sú to slová, len slová.. Nakoniec to potvrdil aj jeho ostatný prejav v NR SR.. Len pochybenie, či zábudlivosť ? Nie, len ignorácia a nezáujem.. Škoda.

Matovičova obava z normálneho stavu

27.04.2020

Takže máme krízu. Nielen my, ale celý svet. Už aspoň päť mesiacov (a my posledné tri) sa borí s niečím, čo desaťročia nepoznal. S väčšími či menšími stratami to krajiny zvládajú a s určitosťou zvládnu. Aj my. Dennodenne sme svedkami skutočného boja kompetentných o to, aby sa vírus nerozšíril do nezvládnuteľných rozmerov s presvedčením, že ON všetko [...]

Nepochopiteľne hlúpe vyjadrenie prezidentky Čaputovej

29.09.2019

Dlho som zvažoval, či mám zareagovať na nepochopiteľne urážlivé slová prezidentky Čaputovej na slávnostnom večierku GLOBSECu v New Yorku. Jej slová : „Národná hrdosť a patriotizmus sa buduje na nenávisti, izolácii a homofóbii“ … boli však pre mňa cez čiaru… Preboha, to je ako čo? To znamená, že každý, kto má prirodzene rád Slovensko so všetkým, [...]

Matovičov prostredník eurovoľbám a voličom

28.02.2019

Nezvyknem písať blogy o veľkej politike, myslím že rozumiem tej regionálnej či miestnej. Dnes je to trošku iné, nedá mi to. Rozprával som sa s viacerými kolegami – starostami, ktorí pripravujú paralelne popri prezidentských voľbách aj tie ďalšie – eurovoľby v máji. To sú desiatky a desiatky hodín prípravy miestností, techniky, ľudí do komisií, celej [...]

fajčenie, fajčiar, závislosť

Koniec s fajčením? Británia chce zakázať predaj cigariet

18.04.2024 08:00

Krajina rozhoduje o najprísnejšom protifajčiarskom zákone v Európe. Ak prejde, Briti, ktorí sa narodili po 1. januári 2009, si už tabakové výrobky v obchode nekúpia.

Explainer Middle East Armed Groups

Izrael zvažoval odvetný útok na Irán, ale odložil ho. Už dvakrát. EÚ uvalí nové sankcie

18.04.2024 07:02, aktualizované: 07:37

Izrael sa zaviazal, že na iránsky útok odpovie. Jeho hlavný západný spojenec - USA - však s takýmto postupom nesúhlasí.

Tatranský národný park (TANAP)

Vysoké Tatry zavreli pre horolezcov. Tí nesúhlasia a chcú zmeniť návštevný poriadok

18.04.2024 07:00

Vo Vysokých Tatrách platí až do konca mája jarná uzávera pre horolezcov aj skialpinistov.

vojna na Ukrajiny, Černihiv

ONLINE: Rutte: Niektoré štáty sedia na hromadách Patriotov. Kúpme ich pre Ukrajinu

18.04.2024 06:00, aktualizované: 07:57

EÚ by mala Ukrajine urgentne poskytnúť protivzdušnú obranu a urýchliť a zintenzívniť vojenskú pomoc vrátane delostreleckých nábojov a rakiet.

Vladimír Bajan

Štatistiky blogu

Počet článkov: 14
Celková čítanosť: 145090x
Priemerná čítanosť článkov: 10364x

Autor blogu

Kategórie